mikroDenetleyici mi, mikroİşlemci mi?

Önceki yazılarımızdan olan Bir Robot Nasıl Çalışır'da size bir robotun beyninden söz etmiştik. Şimdi daha ayrıntıya girmek, önemli bir diğer noktaya parmak basmak istiyorum.

Mikrodenetleyici ile Mikroişlemci arasında nasıl bir fark var?

Mikrodenetleyiciler genellikle çok fazla sensör ya da motor kontrol edecekseniz kullanılır. Bunlar içlerinde
herhangi bir işletim sistemi taşımaz, direkt olarak bilgisayarda makine diline çevrilen kodu alır ve çalıştırır.
Ucuz fiyatları ve basit dilleri ile (Arduino) basit otomasyon projelerinde kullanılmaya uygundur. Ancak kompleks matematik işlemleri, görüntü işleme vb işleri yapamaz.


Şimdi bir de mikro işlemcilere bakalım. Mikrodenetleyicilere göre fiyatları fazladır. Bir mikrodenetleyici kadar sensör okuma ve motor kontrolünde kullanılmaz. Zaten yapılma dünyaya gelme amaçları da bu değildir. Mikrodenetleyicilerin aksine işletim sistemleri vardır ve bu onları (bir kısmını) kişisel bilgisayarınıza takabildiğiniz aygıtların çoğuyla uyumlu hale getirir. Onlar karışık matematik işlemlerini çözebilecek, kameradan aldığı görüntüleri anlık işleyebilecek, bunlara ek bazı modellerinde dahili sd card ve hdmi bağlantıları (bkz. Raspberry pi) bulundurabilecek mini bilgisayarlardır. 

Peki robotta hangisini kullanacağız?

Günümüzde yapay zekalı bir robot (genelde) birçok servo motor, sensör, ses algılama, görüntü analizi vb özellikler barındırır. Hareketi sağlayan motor sistemlerini çalıştırmak için bir mikroişlemciye para saçmak yersizdir(tabii kanaat sizin). Bir motorun çalışmasına karar vermek için birçok analiz ve mantıksal sınama kullanır robot beyni. Bu kadar sınama ve analiz yüksek işlem gücü gerektirir ancak bunu bir mikrodenetleyici ile yapmak imkansıza yakındır. Bu yüzden bu tip matematiksel analiz ve sınamaları mikroişlemci yapmalıdır.
Okuyup işlediği verilerden elde ettiği sonuçları mikrodenetleyiciye iletir. O da kendine bağlı motorları çalıştırır.
Yani ikisinin de işlevleri farklı olduğu için önemli olan yapacağınız robotun özellikleridir. Tabii ikisi birden çalışsa hiç de fena olmaz :)




Sonraki
« Prev Post
Önceki
Next Post »

Konu Dışı Yüz ifadelerini GösterYüz ifadelerini gizle

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Yorumlarınız için teşekkürler :)